Makro İktisat

Ekonominin Geleceği Ve Ekonomik Dijitalleşme

Çağımızda teknoloji geliştikçe bundan etkilenen en büyük bilimlerden biri de ekonomi bilimidir.

Ekonomi ; Sonsuz ihtiyaç güdüsünün kıt kaynaklarla nasıl giderilebileceğini gösteren bir bilim dalıdır.

Yıllar geçtikçe toplumların tüketim alışkanlıkları sürekli bir şekilde değişmektedir.

Ekonominin fütürizmine bakacak olursak ; toplumların ihtiyaçları yıllardan yıla değişirken ekonomi akımları da yıllar geçtikçe sürekli değişim göstermiştir.Bunlardan başlıcaları Fizyokrasi, Merkantalizm Klasik Ekonomi , Keynesyen Ekonomi, Monetarist Ekonomi gibi düşünce akımlarıyla  ekonomik akım teorileri ortaya konmuştur. 

Kimi ekonomik modeller devlet yanlı ekonomiyi  savunurken kimi ekonomik modeller bireyselciliği ele alan modeller ortaya koymuştur. Ama ortak nokta hep gelişen teknolojik altyapıya  ve günün yeni koşullarına uygun olacak en iyi ekonomik modeli bulma hedefiydi.

Teknolojik değişimler ve değişen günün koşulları ekonomiyi değiştirmeye, tüketim ve üretim alışkanlıklarını tamamen farklı bir konjonktüre dönüşmeye başlamıştır.

Değişen konjonktür ekonominin gelişmesine ; katma değerli ürün üretiminden tutunda yatırım alışkanlıklarının değişmesine kadar bir sürü etkisi olmuştur.

Ekonomide bugünün ve yarının en önemli konusu dijitalleşmedir. Dijitalleşme üretim , istihdam , yatırımsal alışkanlıklarını , harcama alışkanlıklarını değiştirdiği gibi  nakit para yani banknot para yerine de artık sanal para gibi alternatif para birimlerinin oluşmasına katkı sunmuştur. Bankacılık uygulamalarından tutunda sanal borsa ve sanal finans uygulamalarının gelişmesi ekonomi ve finansın dijitalleşmesindeki en büyük çıktılardır. Özellikle metaverse dönemiyle birlikte dijital finans uygulamaları  daha da gelişecektir.

Dijitalleşme pandemi dönemiyle birlikte sanal mağaza alışverişlerini oldukça artırmıştır. Sanal mağazalar tedarik zincirinden tutunda hizmet sektörüne, hizmet sektöründen tutunda sağlık sektörüne kadar neredeyse tüm sektörlerin alım- satım alışkanlıklarını dolayısıyla hane halkının tüketim alışkanlıklarını değiştirmiştir. 

Pandemi dönemiyle birlikte home office sanal ofis gibi  modellerin kullanımı yaygınlaşmış olup; bu durum şirketlerin maliyetleri açısından da pozitif bir durum yaratmıştır. 

Dijitalleşme ekonominin hem gelişmesine katkıda bulunduğu gibi bazı dezavantajları da beraberinde getirmiştir. 

Örneğin ; gelişen teknolojiyle yapılan yeni nesil robotik makine yatırımları üretim kapasitesi açısından daha fazla üretim yapma konusunda, ihracat konusunda  katkı sağlarken ; istihdam konusundaysa belli başlı işsizlik risklerini ortaya koymuştur. Ama ihracattan gelecek para yeni iş sahalarına harcanırsa yeni istihdam alanlarının kurulması yeni teknolojik gelişmelerede katkı sağlayacaktır.

Toparlamak gerektiğinde; katma değerli ürün üretimi ve ihracatı ülkeler ekonomisi ve genel ekonomi için olmazsa olmazdır.  Geleceğin ekonomisinde de gelecek teknolojileriyle birlikte katma değerli ürünlerin artması, ihracatların artmasıyla birlikte yeni istihdam kazandıracak iş sahalarının kurulması en büyük temennidir. 

Gelecek ekonomide ; gelecek, dijitalleşen değişen ve gelişen yeni ekonomik modeller ve fütüristik gelişmelerde…

Mücteba Onurhan ÖZMUMCU

Vergi Denetçisi-Ekonomist

Fütüristler Derneği  Asıl Üyesi

Bunlar da hoşunuza gidebilir...